Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop podwójnie porzeczkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 3 kg
porzeczki czarne 2 kg
cukier 2 kg
Goździki całe Prymat 3 szt.
wanilia 1-2 laski
kardamon 6-8 ziaren
anyż 2 gwiazdki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop podwójnie porzeczkowy

Porzeczki umyć, osączyć, obrać z szypułek i wsypać do szerokiego rondla - dodać przyprawy, cukier i dokładnie przemieszać.
Odstawić na 2-3 godziny pod przykryciem.
Postawić garnek na średnim ogniu i ogrzewać, aż porzeczki puszczą sok.
Nakryć ponownie garnek i zdjąć z ognia - pozostawić do ostygnięcia.
Po kilku godzinach ponownie postawić na ogniu, zagotować i odcedzić przez gęste sito.
Pozostawić, aż ooce dobrze odciekną.
Sok zapasteryzować w małych słoiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 13.09.2012 09:32
Ciekawy przepis
Grażyna13 25.08.2012 09:58
To musi super smakować :)
Habibi 21.07.2012 21:00
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Gabriela8 28.06.2012 11:34
nigdy nie wiem co mam zrobić z porzeczkami z ogrodu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak