Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z papierówek z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papierówki 5 kg
rodzynki 1/2 kg
cukier 1 kg
sok jabłkowy 1 litr
cytryny 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z papierówek z rodzynkami

Rodzynki wsypać do garnka, zalać sokiem jabłkowym i odstawić do spęcznienia na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wykroić gniazda nasienne,a miąższ pokroić w mniejsze kawałki.
Włożyć jabłka do szerokiego rondla, dodać skórkę i sok z 2-3 cytryn - podlać szklanką soku jabłkowego.
Postawić garnek na sporym ogniu, nakryć i dusić, aż jabłka się rozpadną.
Kiedy jabłka się rozgotują można dodać rodzynki z sokiem.
Dusić na średnim ogniu, aż mus odparuje i zgęstnieje.
Co jakiś czas trzeba przemieszać, aby jabłka nie przywierały.
Na końcu dosypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a następnie napełnić musem słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.10.2012 00:32
super taki mus do ciasta czy naleśników
Dorota37 05.09.2012 13:24
super lubię jabłka i rodzynki
Habibi 18.07.2012 17:39
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Bożena13 15.07.2012 16:10
to coś dla mnie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak