Sposób przygotowania

Rodzynki wsypać do garnka, zalać sokiem jabłkowym i odstawić do spęcznienia na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wykroić gniazda nasienne,a miąższ pokroić w mniejsze kawałki.
Włożyć jabłka do szerokiego rondla, dodać skórkę i sok z 2-3 cytryn - podlać szklanką soku jabłkowego.
Postawić garnek na sporym ogniu, nakryć i dusić, aż jabłka się rozpadną.
Kiedy jabłka się rozgotują można dodać rodzynki z sokiem.
Dusić na średnim ogniu, aż mus odparuje i zgęstnieje.
Co jakiś czas trzeba przemieszać, aby jabłka nie przywierały.
Na końcu dosypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a następnie napełnić musem słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    to coś dla mnie;))
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    super lubię jabłka i rodzynki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super taki mus do ciasta czy naleśników

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !