Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki kukurydziane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko kokosowe 1 puszka
szczypiorek 3-4 szt.
cebula 1 średnia
papryczka chili 1 mała
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki kukurydziane

Do miski wsypać kaszę kukurydzianą, dodać sól i proszek do pieczenia.
Wlać mleko kokosowe - dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut, aż kaszka wchłonie część wilgoci.
Posiekać drobno cebulę i szczypiorek, jak najdrobniej pokroić papryczkę chili - dodać do ciasta i, po wymieszaniu, ponownie odstawić na 10-15 minut.
W rezultacie ciasto powinno być bardzo gęste, aby nadawało się do formowania placuszków w dłoniach.
Na bardzo rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki.
Podawać na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.09.2012 12:30
ciekawe jak te smakują, bo zawsze robiłam zwykłe z mąką
Marta1986 13.08.2012 16:10
fajne
Habibi 18.07.2012 17:40
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak