Sposób przygotowania

Z szynki wieprzowej wycinam paski, które ważą około 1/3 wagi szynki (około 700g). Resztę szynki mielę w maszynce do mielenia mięsa. Zmieloną ponownie mielę i tak dwa razy. Szynka powinna być bardzo dokładnie zmielona. Dodaję przyprawę do mięsa wieprzowego Prymat, kucharek i wbijam jajka. Mieszam dokładnie. Z zmielonej szynki formuję podłużną szynkę. Z góry owijam ją plastrami szynki. Całość zawijam ściśle w folię spożywczą. Tak przygotowaną szynkę zalewam wrzącą wodą z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. W takim wywarze gotuję szynkę około 60 minut. Ugotowaną szynkę wyjmuję i studzę. Zdejmuję folię i gotowe. Doskonała szynka na kanapki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !