Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 50 dag
masło 10 dag
margaryna 2 dag
cukier 2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 sztuka
jabłko 1 kg
woda 1/2 szklanki
cukier do smaku
brzoskwinie w puszce 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczko

Ciasto :
40 dag mąka krupczatka,
10 dag masło,
2 dag margaryna,
2 szklanki cukier,
2 sztuki jajko,
do posypania cukier puder,
1 paczka proszek do pieczenia

Nadzienie:
jabłka 1 kg
brzoskwinie 70 dag
woda ok 1/2 szklanki
cukier- do smaku


Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka,, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. z ciasta oddzielamy 1/2 część i, pozostałą rozwałkowujemy, wykładamy na papier do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnuszka i gotujemy- by był miękkie, wraz z wodą, brzoskwinie kroimy drobutko( z puszki) , pod koniec gotowania jabłek dodajemy brzoskwinie, mieszamy, Próbujemy w smaku, ewentualnie dodajemy cukier, by nadzienie było słodkie. Wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowuemy i przykrywamy mase. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 45-50 minut w tem 180 stopni. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak