Sposób przygotowania

Ciasto :
40 dag mąka krupczatka,
10 dag masło,
2 dag margaryna,
2 szklanki cukier,
2 sztuki jajko,
do posypania cukier puder,
1 paczka proszek do pieczenia

Nadzienie:
jabłka 1 kg
brzoskwinie 70 dag
woda ok 1/2 szklanki
cukier- do smaku


Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka,, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. z ciasta oddzielamy 1/2 część i, pozostałą rozwałkowujemy, wykładamy na papier do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnuszka i gotujemy- by był miękkie, wraz z wodą, brzoskwinie kroimy drobutko( z puszki) , pod koniec gotowania jabłek dodajemy brzoskwinie, mieszamy, Próbujemy w smaku, ewentualnie dodajemy cukier, by nadzienie było słodkie. Wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowuemy i przykrywamy mase. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 45-50 minut w tem 180 stopni. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !