Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSZNE CIASTO Z BEZAMI I KRÓWKĄ

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0,75 szklanki
mąka 0,75 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
czekolada 1 tabliczka
masa
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
masło 250 g
bezy 200-300 g
Polewa:
krówki 250 g
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNE CIASTO Z BEZAMI I KRÓWKĄ

BISZKOPT:

Z białek ubić pianę, powoli dodawać do niej cukier i żółtka oraz mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać startą czekoladę. Piec w temp. 180 stopni C.

MASA: Żółtka wymieszać z cukrem, budyniami i 1 szkl. mleka. Drugą szkl. mleka zagotować i wlać budyń. Wystudzić, utrzeć masło i dodawać zimny budyń. Na biszkopt wyłożyć masę a na niej poukładać bezy.

POLEWA: Masło i krówki roztopić na mały ogniu, lekko przestudzić i polać po bezach.
Dla lepszego efektu i dla tego, że polewę krówkową miałam za gorącą, polałam jeszcze polewą czekoladową.


SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela 22.05.2023 10:13
Na jaki rozmiar ma być blaszka pod to ciasto?
Doradca Smaku 22.05.2023 15:22
Tortownica o śr. 24-26 cm będzie odpowiednia :)
Renata22 19.09.2013 16:56
Jak to ciacho fajnie wygląda!;)
13.08.2013 11:33
bardzo smaczne,polecam
miki47 17.03.2013 11:01
bardzo apetyczny przepis
rjustysia 17.02.2013 21:11
Beziki wyglądają jak szczyty gór w karmelu :) super ciasto!
paula99926 20.11.2012 21:29
mniam, lubię takie smaki
jolanta19 23.06.2012 17:01
super
ronald88 23.06.2012 14:54
polecam
Karolcia12 22.06.2012 22:18
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak