Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1/2 litra
olej 1 łyżka
sól szczypta
woda (do regulowania konsystencji)
ryż 2 torebki
mięso mielone wołowe 1/2 kg
fasola czerwona z puszki 2 puszki
kukurydza w puszce 1 puszka
pomidory krojone z puszki 2 puszki
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne

Kroki postępowania

1
Naleśniki:
Przygotowujemy wszystkie składniki.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki oprócz wody. Jeśli ciasto jest za gęste po trochu dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
Krok 1 - Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne foto
2
Smażymy dość cienkie naleśniki na suchej, teflonowej patelni.
Krok 2 - Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne foto
3
Nadzienie:
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso i rozgnieciony czosnek, smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodać fasolkę, kukurydzę, pomidory, dusić pod przykryciem ok. 40 min. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Przyprawiamy do smaku - ma być ostro!
Krok 3 - Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne foto
4
Każdy naleśnik nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy ok.20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół)
Krok 4 - Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne foto
5
Warto podać z naturalnym jogurtem, dla złagodzenia smaku.


* Nazwa autorstwa Gryxa :)
Krok 5 - Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 23.06.2012 11:02
Napewno wypróbuję bo lubię takie pyszności :)
vesenka 23.06.2012 09:35
był kiedyś na wizażu konkurs kulinarny, gdzie te naleśniki zostały nagrodzone. Ale gdy chciałam je zgłosić, to nie miałam dobrego pomysłu na nazwę. "Naleśniki z ryżem i chilli con carne" brzmiały mi dość banalnie. I w tym momencie kolega miał przypływ kreatywności: ryż-piękna chinka chilli con carne- Don Pedro Smaki się połączyły, więc piękna chinka spotkała Don Pedro ;)
sylwia / sytofala 22.06.2012 22:47
jaka inspiracja dla nazwy ? :) smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak