Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czerwonych porzeczek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 1/2 kg
wódka 1/2 litra
cukier trzcinowy 1 szkl.
wanilia 1 laska
Goździki całe Prymat 1 szt.
cynamon średni kawałek
spirytus 200 ml
miód spadziowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czerwonych porzeczek

Porzeczki umyć, osączyć, obrać z szypułek i rozgnieść na miazgę.
Przełożyć do słoja, zasypać cukrem, wymieszać i zalać wódką.
Zakręcić i odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce.
Do małego słoika włożyć pokrojoną wanilię, goździk, kawałek cynamonu i zalać wszystko spirytusem - odstawić macerat na 10 dni.
Porzeczki przecedzić przez sito wyścielone tetrą.
Do nalewki dodać odcedzony spirytus i dosłodzić do smaku miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 18.11.2012 12:15
w sam raz na zimne jesienne wieczory
Habibi 18.07.2012 17:45
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak