Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniową pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 450 gram
margaryna 250 gram
cukier puder 1 szklanka
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki, kwaśnej i gęstej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 5 sztuk, sporych
cynamon do smaku, ja lubię dużo
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki (chyba,że mamy budyń z cuk
mleko 750 ml
cukier puder do posypania
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
cynamon do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniową pierzynką

Z mąki, jajek, margaryny, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć na godzinę do zamrażalnika.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno formy, ponakłuwać widelcem i oprószyć bułką tartą

Jabłka obrać, dość grubo pokroić(u mnie w szesnastki), wyłożyć na cieście. Każdą warstwę jabłek oprószyć cynamonem.

Budynie ugotować wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru (jeśli budyń był bez cukru) Gorący budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.08.2012 12:35
smaczne
Megi 27.06.2012 09:07
do tego kawka, i deser gotowy:)
Karolcia12 22.06.2012 22:24
warte wypróbowania
Monika78 22.06.2012 21:45
pychotka!!
1j1o1l1a1 22.06.2012 21:29
smakowite :)
dwa pokoje z kuchnią 22.06.2012 21:27
mniamniusie- lubię to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak