Sposób przygotowania

Boczek pokroić jak najdrobniej lub zmielić przez grube sitko - wytopić na patelni.
Kiedy boczek zacznie się rumienić dodać posiekaną cebulę i smażyć do zrumienienia.
W międzyczasie utrzeć na tarce pieczarki i dodać do cebuli z boczkiem - dusić, aż pieczarki stracą nadmiar wody.
Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Kaszę przełożyć do dużej miski, dodać pieczarki z boczkiem i cebulą oraz przyprawy do smaku - wyrobić dłonią na jednolitą masę.
Gotowy farsz schłodzić w lodówce.
Na drugi dzień masa staje się bardziej plastyczna i łatwiej faszerować nią pierogi.

Farsz nadaje się do pierogów, krokietów, nadziewania mięsa.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !