Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop ze Stokrotek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

stokroka 1/2 kilogram
cytryny 2 sztuka
cukier 1/2 kilogram
woda 3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop ze Stokrotek

stokrotki pozbawić łodyżek.
Cytrynę obrać i cienko pokroić w plasterki
Cytrynę dodać do stokrotek i zalać wrzątkiem.
nakryć talerzykiem Odstawić na min 24 godziny.
Po tym czasie przecedzić przez gazę lub płótno wyciskając cały płyn
Przelać do rondelka (najlepiej z grubym dnem) dodać cukier wymieszać i zagotować
następnie gotować na małym ogniu do 1-1.5 godziny
czas gotowania zależy od tego jak gęsty chcemy mieć syrop
Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.08.2012 09:21
nie próbowałam
adagio 22.06.2012 10:29
super pomysł mam nadzieje że jeszcze znajdę jakieś stokrotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak