Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

truskawkowa straciatella

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek mascarpone 25 dkg.
śmietana 30% 1/2 l.
czekolada gorzka 1 tabliczka
truskawki świeże 3/4 kg.
sok z cytryny 1 szt.
cukier 1/2 szkl.
cukier puder 1 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
galaretka truskawkowa 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: truskawkowa straciatella

pół okrągłą salaterkę wysmarować tłuszczem.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku,czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,truskawki umyć,odszypułkować kilka odłożyć.Około 1/2 kg.truskawek włożyć do rondelka zasypać cukrem dodać sok z cytryny świeżo wyciśnięty mieszając zagotować dodać galaretkę i całość zmiksować blenderem,wstawić do lodówki na godzinę.Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym,cukrem pudrem i ubitą śmietanką na sztywno wymieszaną z żelatyną,do drugiego naczynia odłożyć 2/3 kremu i wymieszać z czekoladą.Na spód salaterki wlać 1/3 kremu straciatella,wstawić do schłodzenia,wlać mus czekoladowy,schłodzić,ułożyć pokrojone truskawki,zalać białym kremem,schłodzić,pozostały krem straciatella,wstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wyjąć z salaterki udekorować odłożonymi truskawkami i miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 26.07.2012 13:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak