Sposób przygotowania

Bardzo lubię zupy warzywne, jednak po zaciągnięciu śmietanką stają się dla mnie mdłe. Jak zawsze drogą eksperymentów udaje się czasami zmienić tradycyjne kompozycje składników na takie które również smakują.

Kasza gryczana ma dominujący smak, jednak kalafior też. Polubili się i była smaczna zupa!

- 1 kalafior
- 1,7l wywaru
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- plaster selera
- 100g kaszy gryczanej prażonej Kupiec

do dodania na talerzu
- śmietanka 12%
- gałązka koperku

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę drobno pokrój. Zalej zimnym wywarem i gotuj 20 min.

Kalafior podziel na różyczki. Dodaj do zupy wraz z kaszą. Gotuj kolejne 10 min, mieszając by kasza nie przywarła do dna garnka.

Ściągnij zupę z ognia i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Na talerzu podawaj polane odrobiną śmietanki i posypaną świeżym koperkiem.
Pachnąca i smaczna polecam!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !