Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jajeczna mojej babci.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 l
sól 1 łyżeczka
ocet 2 łyżki
cukier 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
mleko 0,5 szkl.
smietana 18% 180 g
mąka 3 łyżki
jajko 8 szt.
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jajeczna mojej babci.

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie dać ocet, cukier i sól.
Krok 1 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
2
Na gotującą się wodę kłaść jajka.
Krok 2 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
3
Wbić jajka i cały czas gotować na małym ogniu.
Krok 3 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
4
Z mleka, mąki i śmietany zrobić zaklepkę.
Krok 4 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
5
Zaciągnąć zupę.
Krok 5 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
6
Ziemniaki ugotować osobno. Można je posypać koperkiem. Jemy dobierając ziemniaki do zupy.
Krok 6 - Zupa jajeczna mojej babci. foto
7
Smacznego :)
Krok 7 - Zupa jajeczna mojej babci. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

18.10.2013 13:15
Super zupa, u mnie w domu rodzinnym robiono tą zupę z duszonymi ziemniakami polanymi bułka tartą - to stary tradycyjny przepis. Dziś sprawdzam, czy mi się uda odtworzyć ten smak dzieciństwa - dzięki za przepis!
RenataZ-et 08.01.2013 19:12
nie ukrywam-ciekawy pomysł na zupę :)
polly66 19.08.2012 10:37
nie będę oryginalna, w życiu nie słyszałam o czymś takim, ale plus za innowację ;)
Ewelina47 02.08.2012 21:23
ciekawe jak smakuje taka zupa, nigdy nie jadłam
Mati13 22.06.2012 13:46
nigdy o takiej nie słyszałem, fajna
Sroczka 22.06.2012 13:44
Nie jadłam jeszcze takiej zupy.
suzana 22.06.2012 10:09
rewelacja, nie słyszałam o takiej
gosia47-47 21.06.2012 22:48
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak