Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
zmielone mięso wieprzowe 150 gram
zmielone mięso wołowe 150 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól do smaku
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

FARSZ: na oleju przez chwilę dusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać mięso i często mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia, a następnie do lodówki. Mocno schłodzony farsz jest łatwiej zlepiać w placki ciasta. Ja farsz dodatkowo zmiksowałam blenderem, aby miał bardziej jednolitą konsystencję.

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta małym kieliszkiem wyciąć krążek, napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując kształt kapelusika z wywiniętym do góry rondem.

Pielmieni wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 08.07.2016 23:55
Pięknie wyglądają.
Alex_M 04.01.2014 17:35
chętnie bym zjadła :)
misia53 20.07.2013 00:53
u mnie w domu mają powodzenie takie pierożki
kate.500 17.04.2013 07:47
pyszne pierogi
caralajna 08.10.2012 13:12
bardzo apetycznie się prezentują
alaaa 07.10.2012 19:58
jak dla mnie to pierogi z mięsem,,,ale co region to inna nazwa
MAR3STA 07.07.2012 22:02
fajna nazwa i pycha pierożki
Grazyna0211 06.07.2012 14:19
ja uwielbiam te pierożki
Stenka 05.07.2012 16:14
warto spróbować
ben-ka 24.06.2012 21:49
a ja nie robiłam i nie jadłam tylko o nich słyszałam:)
witaminkaa 22.06.2012 08:16
Pysznie!
treonina 21.06.2012 23:52
pycha! palce lizać
1j1o1l1a1 21.06.2012 22:31
pielmieni prawdziwych nie jadłam jeszcze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak