Sposób przygotowania

Obrane orzeszki zrumienić na suchej patelni. Przekroić na pół strąki papryki, oczyścić z nasion i ułożyć skórką do dołu na wilgotnej blasze do pieczenia. Piec w 200 st do chwili aż skórka ściemnieje. Wyjąć blachę z piekarnika, nakryć mokrą ściereczką, odstawić na 10 min, po czym zdjąć skórkę z papryki. Czosnek i imbir posiekać, z chili usunąć pestki. Zmiksować na gładką masę oliwę, paprykę, imbir, połowę orzeszków, czosnek, chili i posiekaną szałwię. Doprawić solą i pieprzem, aby dip był pikantny. Przełożyć do miseczki i posypać pozostałymi pistacjami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !