Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip paprykowy z orzeszkami pistacjowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzeszki pistacjowe 15 dag
papryka 4 strąki
czosnek 1 ząbek
imbir 1 cm kawałek
chili 1 strąk
szałwia 1-2 gałązki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dip paprykowy z orzeszkami pistacjowymi

Obrane orzeszki zrumienić na suchej patelni. Przekroić na pół strąki papryki, oczyścić z nasion i ułożyć skórką do dołu na wilgotnej blasze do pieczenia. Piec w 200 st do chwili aż skórka ściemnieje. Wyjąć blachę z piekarnika, nakryć mokrą ściereczką, odstawić na 10 min, po czym zdjąć skórkę z papryki. Czosnek i imbir posiekać, z chili usunąć pestki. Zmiksować na gładką masę oliwę, paprykę, imbir, połowę orzeszków, czosnek, chili i posiekaną szałwię. Doprawić solą i pieprzem, aby dip był pikantny. Przełożyć do miseczki i posypać pozostałymi pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak