Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos myśliwski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka
rosół wołowy 1 szkl
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ogórek kiszony 1 szt
boczek wędzony 5 dag
wino czerwone wytrawne 3 łyżki
musztarda 1 łyżka
przyprawa do zup 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos myśliwski

Grzyby opłukać w zimnej wodzie. Namoczyć przez parę godzin, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić, posiekać. Wody z gotowania nie wylewać. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Zrumienić na smalcu, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym rosołem, dodać koncentrat pomidorowy, wywar z grzybów i zagotować. Ogórek i boczek pokroić w cieniutkie paseczki, również włożyć do sosu. Sos doprawić do smaku winem, musztardą, przyprawą do zup, solą i pieprzem. Można podprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak