Sposób przygotowania

Z powyższych składników zagnieść gładkie cisato. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.

Masa:
1,2kg jabłek,
7,5 dag cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
10 dag płatków migdałowych,
4 łyżki soku z cytryny,
1 jajko,
10 dag cukru pudru.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić, dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min. Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni.Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    coś pysznego
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wspaniałe smaki w jednym cieście
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wygląda cudnie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    ale pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    coś pysznego
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super smacznie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !