Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowany jabłecznik z migdałami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
margaryna 20 dag
jajko 2 szt
cukier 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowany jabłecznik z migdałami

Z powyższych składników zagnieść gładkie cisato. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.

Masa:
1,2kg jabłek,
7,5 dag cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
10 dag płatków migdałowych,
4 łyżki soku z cytryny,
1 jajko,
10 dag cukru pudru.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić, dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostałe ciasto ułożyć na wierz. Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min.

Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni. Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 04.03.2014 18:57
super smacznie wyglada
Iwusia 27.10.2013 23:47
coś pysznego
ONY_za_kare 27.04.2013 15:02
ale pycha!
Bernadeta1 11.03.2013 20:44
bardzo smaczny
RenataZ-et 17.12.2012 22:54
wygląda cudnie!
caralajna 04.11.2012 07:09
wspaniałe smaki w jednym cieście
Maniek2 03.08.2012 14:27
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak