Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny ketchup

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
czuszka 2 strąki
cebula 70 dag
czosnek 2 główki
ocet winny 1 szkl
cukier 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat pół łyżeczki
olej 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat pół łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 płaskie łyżeczki
goździki mielone pół łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny ketchup

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Obrać czosnek, pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przełożyć wszystkie warzywa do rondla i co jakis czas mieszając, gotować przez 50 minut najpierw na dużym ogniu, po kilku minutach na mniejszym. Po wyjęciu wszystkie warzywa przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut. Dodać ocet i olej, ząbki czosnku. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować, wyjąć czosnek. Bardzo gorący przecier nałożyć do wyparzonych, gorących słoików i zakręcić je.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak