Sposób przygotowania

Wiśnie przebrać, oberwać ogonki, opłukać i osączyć - wypestkować zachowując wypływający sok.
Do rondelka wsypać wiśnie, dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wsypać cukier trzcinowy i waniliowy - wymieszać, nakryć i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Wino zagotować w drugim rondelku dodając kawałek cynamonu, goździki, kardamon - nakryć po chwili wrzenia i gotować 10-15 minut na minimalnym płomieniu, aby przyprawy oddały swoje aromaty.
Gorące wino przelać przez sitko do wiśni z cukrem i ponownie postawić na ogniu - zagotować.
W międzyczasie rozpuścić kisiel w połowie szklanki chłodnej wody i wlać do wiśni, kiedy się zagotują - mieszać, aż zgęstnieją.
Odstawić do ostygnięcia.

Sos podawać do ciast, gofrów, lodów i innych deserów.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    mniam, z lodami na przykład
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !