Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po arabsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1/2 kg
woda 2 szkl.
kurkuma 1 op.
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
cukier 2/3 szkl.
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
ocet 10 % 1,5 szkl.
ogórki 3 sałatkowe
kumin 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po arabsku

Ogórki obrać i pokroić w plasterki lub słupki - wrzucić do dużego garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę - posolić, wymieszać i odstawić na godzinę.
Ocet zagotować z cukrem, wodą i przyprawami - wrzącą marynatą zalać ogórki, wymieszać, nakryć i pozostawić na 10-12 godzin (np. na noc) w ciepłym miejscu.
Garnek postawić na sporym płomieniu, zagotować, zgasić ogień i ponownie pozostawić do ostygnięcia.
Przestudzone ogórki przełożyć do słoiczków - zalać letnią zalewą.
Słoiczki zakręcić szczelnymi pokrywkami i krótko zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia31 27.07.2012 17:23
godne uwagi
Sylwia31 27.07.2012 17:23
godne uwagi
Habibi 18.07.2012 17:39
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
krokodyl 21.06.2012 17:48
pycha, jadłam podobne i spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak