Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dag
mąka tortowa 30 dag
mleko letnie 250 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
miękkie masło 4 dag
jajko 1 szt.
oliwa 2 łyżki
mleko do posmarowania 2 łyżki
drożdże świeże 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i dodać około 2 łyżki mleka. Wymieszać ponownie i odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki foto
2
Mąki przesiać do miski robota kuchennego (lub do miski, gdzie zrobić dołek). Dodać sól, masło, jajko, resztę mleka i wyrośnięte drożdże (wszystko ewentualnie do dołka). Całość zarobić najpierw na niskich, po czym na wysokich obrotach przez kilka minut na gładkie ciasto. Ręcznie należy zagnieść mieszając i zgarniając mąkę z brzegów, a powstałe ciasto przenieść na blat i zagniatać przez 10 minut, podsypując w razie potrzeby mąką.
Krok 2 - Rogaliki foto
3
Gotowe ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski, do której wcześniej należy wlać oliwę. Obtoczyć ciasto w oliwie przy okazji rozsmarowując ją na brzegach miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny.
Krok 3 - Rogaliki foto
4
Podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować na krążki grubości 3 mm i każdy pokroić na 6 klinów.
Krok 4 - Rogaliki foto
5
Zaczynając od szerszej podstawy zwinąć każdy klin w rulonik, nadać kształt rogalika i odłożyć na natłuszczoną, bądź przykrytą pergaminem blachę.
Krok 5 - Rogaliki foto
6
Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Rogaliki foto
7
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięte rogaliki posmarować mlekiem. Wsadzić do piekarnika, spryskać zimną wodą i bardzo szybko zamknąć drzwiczki. Spryskiwanie nie jest konieczne, ale mile widziane. Piec około 18-20 minut.
Krok 7 - Rogaliki foto
8
Są pyszne z dżemem z dyni i pomarańczy (przepis tu na stronce w mojej księdze - przy okazji... tak wygląda po rozsmarowaniu)...
Krok 8 - Rogaliki foto
9
...albo zupełnie z czymś innym. Au naturel też smakują wybornie.
Krok 9 - Rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.07.2016 07:32
Lubię takie swojskie wypieki.
Adamorek 19.04.2014 15:01
apetycznie
Klausia 13.11.2013 15:01
perfekcyjnie wykonane :) piękne ciasto :)
marines27 22.06.2013 18:21
Wyglądają wyśmienicie
MagdaXXX 11.01.2013 17:38
uwielbiam takie rogaliczki
agnieszka214 04.09.2012 17:46
pychota
polly66 30.07.2012 09:51
podziwiam, mi nigdy nie chce się sięgać po linijkę;)
caralajna 16.07.2012 12:45
podoba mi się metoda wycinania 'trójkątów' z koła
Justyna23
Justyna23 21.06.2012 13:39
pyszniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak