Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety po mediolańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
mąka 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
cebula 4 szt
oliwa 4 łyżki
mąka 1 łyżka
rosół 1/2 szkl
cytryna 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Goździki całe Prymat do smaku
wino wytrawne 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety po mediolańsku

Mięso pokrajać na porcje, oprószyć pieprzem. Na każdym kawałku położyć po kilka plasterków czosnku. Wstawić do lodówki na jedną godzinę. Zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Obrumienić na oliwie. Dosmażyć na wolnym ogniu. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na złoty kolor na oliwie, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić rosołem, stale mieszając zagotować, dodać wino, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i goździkami. Sosem polać kotlety na półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak