Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić aby zmiękły. Wodę zagotować , dodać umyte i oczyszczone skrzydełka, zebrać burzyny. Dodać obrane warzywa- marchew i pietruszkę, cebulę opiec nad palnikiem , dorzucić do wywaru. Dodać przyprawy- liść laurowy, ziele , popieprzyć, posolić. Grzyby odcedzić, pokroić drobno dodać do wywaru. Gotować na wolny ogniu.
W tym czasie przygotować grzanki- chleb pokroić w kostkę , smażyć na maśle do chrupkości.
Zupę zdjąć z ognia , wyłowić cebulę, liść laurowy i ziele i skrzydełka. Wszystko pozostałe zmiksować , na gładki krem , posypać grzankami , podawać od razu z małą kroplą śmietany.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mniam uwielbiam takie zupki grzybowe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika63

    Lubię zupy grzybowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !