Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 80 dag
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżka
olej do smażenia
cebula 3 średnia
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki

Kroki postępowania

1
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą zmiękczającą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie doprawiamy przyprawą do mięs i ostrą papryką.
Krok 1 - Pieczeń z szynki foto
2
Związujemy sznurkiem lub białą nitką, aby mięso miało było bardziej kształtne.
Krok 2 - Pieczeń z szynki foto
3
Smażymy ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 200 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 3 - Pieczeń z szynki foto
4
Dodajemy obraną pokrojoną w pióra cebulę i dusimy jeszcze około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Pieczeń z szynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 21.06.2012 12:33
Pyszne mięsko, aż ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak