Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z zielonej herbaty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 200 ml
wrzątek 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
herbata zielona 2 saszetki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z zielonej herbaty

W poszukiwaniu inspiracji przy nowym wyzwaniu zawsze zaczynam od słodkich podchodów.

Dzisiaj trafiłam bezbłędnie! Ulubiona herbatka zielona w chłodnym i deserowym wydaniu, polecam!:)

- 2 saszetki zielonej herbaty (u mnie czysta zielona herbata Dilmah)
- 200 ml wody filtrowanej
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny

Namocz 2 saszetki w wodzie filtrowanej i odstaw na 2-3h. Wyciągnij saszetki dodaj wrzątek, wymieszaj i dodaj żelatynę (w tym miejscu możesz też dosłodzić wyciąg z herbaty). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ścięcia się żelatyny.

Dlaczego moczę herbatę zamiast ją parzyć, ponieważ nie każdy z was wie jak parzyć herbatę zieloną by nie aktywować goryczki. Polecam sprawdzony sposób który gwarantuje dobry smak. Jest też taka zasada że jeśli “źle” zaparzysz herbatę i nie ma w efekcie smaku który się spodziewasz, nie dodawaj jej do potraw czy deserów.

Do deseru na zdjęciu dodałam:

- 1 łyżkę jogurtu greckiego
- 1 łyżeczkę zarodków pszennych
- 3 łyżki posiekanej galaretki herbacianej
- kilka suszonych żurawin
- 1 łyżeczkę miodu
- szczyptę otrębów owsianych

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna23
Justyna23 22.07.2012 10:02
ale super ;)
Monika111 21.06.2012 08:23
Fajnie wygląda i pewnie jest pyszne! :)
anja3107 21.06.2012 08:02
ale super pomysł
ewka1978 21.06.2012 07:53
ciekawe
Anio?eczek 21.06.2012 07:38
tylko jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak