Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa z kaszy kukurydzianej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1 szkl.
kasza kukurydziana 2 szkl.
cukier 3 szkl.
woda 1 l.
migdały grubo siekane 1 szkl.
sezam 1 szkl.
skórka z cytryny
cynamon 1 laska
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa z kaszy kukurydzianej

do naczynia wlać wodę,cukier,skórkę z cytryny,laskę cynamonu oraz goździki i gotować przez 5min.odcedzić.W drugim garnku podsmażyć kaszę kukurydzianą na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek,dodać migdały i sezam wymieszać i smażyć,jak masa się zrumieni zdjąć garnek z ognia i wlać gorący syrop,wymieszać i ponownie postawić na ogniu gotować cały czas mieszając aż cały syrop wsiąknie w kaszę,chałwę wyłożyć do formy lub małych foremek,posypać cynamonem i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.02.2013 10:29
fajny przepis ,warto go wypróbować
caralajna 07.07.2012 04:37
ciekawy przepis, uwielbiam chałwę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak