Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Do głebokiej miski wsypać obie mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie wlać zakwas , drożdże i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera z metalowymi mieszadłami lub ręcznie. Wyrabiać chwilę ,aż ciasto utworzy gładką, zwartą masę. Pod koniec dodać nasiona lnu i słonecznika. Przełożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę ,a następnie umieścić je w misce wysmarowanej olejem/lub oliwą/ .Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po ok. 30-40 min. odgazować ciasto, przykryć ponownie i poczekać aż podwoi swoją objętość. Może to trwać godzinę, a czasem dłużej. Wyrośnięte ciasto przełożyć do nasmarowanej foremki /ja wyłożyłam papierem/ posypać z wierzchu ziarnami słonecznika , przykryć z góry folią/lub całą foremkę włożyć do worka/ i poczekać aż chlebek wyrośnie. Nastawić piekarnik na temp.220 st.C. Kiedy ciasto wypełni całą foremkę wstawić ją do piekarnika. Po upływie 10 min. obniżyć temp. do 190 st. i piec jeszcze chlebek ok.30 min. Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce kuchennej.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    może kiedyś spróbuję?:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !