Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z truskawką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mąka krupczatka 0.5
jaja 4
mleko 300 ml
olej roślinny
masło 100 g
cukier 1 szklanka
truskawki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z truskawką

Kroki postępowania

1
Mleko wystawiamy z lodówki by osiągnęło pokojową temperaturę. W Mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do zaczynu, dodajemy pozostałą mąkę, 3jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejne pół godziny.
Krok 1 - Pierożki z truskawką foto
2
W tym czasie Truskawki płuczemy i odsączamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. W środek wkładamy truskawkę i sklejamy dokładnie brzegi pierożka. Ostatnie jajko roztrzepujemy i smarujemy wierzch pierożków.
Krok 2 - Pierożki z truskawką foto
3
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy pierożki. Pieczemy je w temperaturze 180stopni przez 45minut. Rewelacyjnie smakują na ciepło. Smacznego!
Krok 3 - Pierożki z truskawką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 10.01.2013 11:10
mniam
Andysz 20.07.2012 00:12
uwielbiammm
ziutula
ziutula 21.06.2012 01:09
ze śmietaną pyszności..
Cukiereczek13 21.06.2012 00:08
pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak