Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 2,5 szklanki
drożdże 15 dag
cukier 25 dag
olej 50 ml
jajko 5
sól
truskawki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami

Mleko lekko podgrzewamy. W mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. PO około 20minutach dodajemy pozostałe mleko, cukier, jajka, olej i szcyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotowujemy truskawki, odszypułkowujemy, myjemy i osuszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy niewielkie kółka. Na środku placuszka kładziemy kilka truskawek. Na wysmarowaną blachę wykładamy bułeczki. Pieczemy w temperaturze 180stopni 45minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 01.08.2012 23:10
szkoda, że już po truskawkach (choć pewnie można skorzystać z mrożonych)
bursztynek 01.08.2012 23:10
fajne, szkoda, że już po truskawkach (choć pewnie można skorzystać z mrożonych)
Andysz 08.07.2012 07:54
mniamm;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak