Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy "chlebek"

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 50gram
mleko 1,5 szklanki
margaryna 50gran
cukier 1szklanka
jajko 4sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy "chlebek"

*mleko z cukrem i margaryną pod lekko podgrzać, aby składniki sie wymieszały, ostudzić
*do letniego mleka dodać drożdże i 1 łyżkę maki, wszystko dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnieia
*do dużej miski wbić jaja i ubic je mikserem, dodać rozczyn i delikatnie wymieszać ( można ręką, lub łyzką)
*dodać mąkę i wyrobić
*odstawić do wyrośnięcia
*przełozyć do długiej keksowki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia
*Piekłam w termoobiegu w temp. 160 stopni ok. 40 minut

Polecam!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 30.04.2013 09:39
drożdzowe, mniam
marta1221 15.04.2013 22:09
Domowy chlebek jest najlepszy.
RenataZ-et 25.03.2013 21:16
uwielbiam domowe chleby
Elżbieta17 18.12.2012 21:59
super:)
rutynka 22.08.2012 14:40
pyszny:)
rutynka 22.08.2012 14:40
pyszny:)
Habibi 22.07.2012 16:55
wygląda pysznie i delikatnie :)
Justyna87 20.06.2012 23:08
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak