Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 3
cukier waniliowy 1
cukier 1 szk
drożdże 100 g
olej 1/2 szk
mleko 1,5 szk
spirytus 50 ml
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Krok 1 - Oponki drożdżowe foto
2
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 2 - Oponki drożdżowe foto
3
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Oponki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 01.01.2013 20:17
Ja dałam tutaj drożdże bo jak nazwa wskazuje są to oponki drożdżowe. Jak widac są pięknie wyrośnięte. Do tych drugich z serem nie daję drożdży.
Mysiunia 01.01.2013 10:25
Niebawem będę robić :) ja jednak nie daję drożdży :)
Fiffi 22.10.2012 20:57
bardzo apetyczne
suzana 20.06.2012 21:28
muszę się przekonac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak