Sposób przygotowania

Szpinak umyć, usunąć grubsze łodygi i ewentualnie korzonki. Liście jeszcze raz wypłukać i włożyć do dużego garnka z niewielką ilością wrzącej posolonej wody. Gotować przez parę minut pod przykryciem (kilka razy zamieszać), by szpinak stracił zapach surowizny ale pozostał jędrny. Dokładnie odcedzić. Przyrządzić sos: oberwać listki z gałązek mięty, wypłukać, osączyć, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać sok z cytryny. Gdy sól się rozpuści, powoli mieszając - wlać olej. Doprawić cukrem i solą. Szpinak przełożyć do salaterki, liście polać sosem i lekko wzruszyć widelcem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !