Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna typ 650 700 gram
oliwa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sos pomidorowy do pizzy
pomidory bez skórki 1 puszka
oliwa 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
DODATKI DO PIZZY:
pomidorki koktajlowe 15 sztuk
pieczarki 6 sztuk
mozzarella 250 gram
tymianek do smaku
drożdże świeże 25 gram
woda 350 (ciepła)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

Kroki postępowania

1
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 1 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami foto
2
DODATKI DO PIZZY:
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
czerwona papryka pokrojona w paseczki - ½ szt.
czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 szt.
pieczarki bardzo cienko pokrojone – 6 szt.
mozzarella odsączona z zalewy – 250 g
tymianek – do smaku
Krok 2 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami foto
3
Pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i odsączone na sitku z części soku.
Krok 3 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami foto
4
CIASTO: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka.
Krok 4 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.05.2017 19:30
wygląda bardzo smacznie
IZABELA29 05.02.2017 18:48
Super pizza
ben-ka 17.12.2016 13:25
Aż chce się zjeść.
IZABELA29 14.07.2016 15:48
pyszna jak zawsze
Izka192 11.10.2015 15:12
bardzo apetyczna pizza
Ada-Gaba 20.09.2015 23:35
bardzo apetyczna
jagoda5913 16.09.2015 00:10
rewelacyjna pizza
anemon 12.01.2015 15:12
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
wwwiolka 21.11.2014 17:59
Bardzo fajny przepis.
Kluska_87 25.09.2014 21:30
Smakowicie wygląda!
mariusz2470 20.09.2014 23:29
Nie no jak patrze na te zdjęcie to już się robię głodny :)
SylwiaMagdaSabin 14.09.2014 11:39
Niczym z pizzerii.
Helena63 13.09.2014 08:19
wygląda apetycznie
as28 11.09.2014 20:29
pizza rewelacja
Aleksandra/Olcia 23.08.2014 21:12
Mniam smakowita
ben-ka 30.06.2014 18:52
Zjadłabym kawałek,głodna bardzo jestem.....
Grażyna13 14.05.2014 14:54
Co za pyszności :)
molanka 03.05.2014 16:05
Nie ma to jak dobra domowa pizza
as28 02.05.2014 17:23
palce lizać
Alex_M 05.01.2014 13:29
wspaniale wygląda :)
anemon 10.09.2013 23:32
Wacław, nic prostszego jak zakasać rękawy i zrobić pizzę. Polecam i dziękuję.
Wacław 10.09.2013 10:04
bardzo apetyczna,z checia bym taką schrupał
Grazyna0211 15.07.2013 12:39
apetyczna i wyrośnięta pizza marzenie
cukiereczek 25.06.2013 16:53
uwielbiam takie pizze
Pusia 22.05.2013 17:15
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak