Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smalec 2 łyżki
pieczarki 250 g
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
mały seler 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 3/4 szkl
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
wieprzowina 1 (z kością)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń w śmietanie

Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Uformować i wstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać smalec, obrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć do naczynia o grubym dnie. Na pozostałym na patelni tłuszczu oraz maśle przesmażyć posiekane pieczarki, cebulę oraz starte na tarce marchew i seler. Przełożyć do mięsa, a patelnię wypłukać zeskrobując resztki mięsa. Wlać do garnka i piec pod przykryciem w temp. ok. 220 st. Pod koniec doprawić majerankiem. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak