Sposób przygotowania

Selery obrać z włóknistej skórki, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać warzywa zimną wodą, osolić, dodać związane w pęczek listki laurowe i natkę. Gotować pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć jedną łodygę wcześniej, gdy jest jeszcze twardawa. Zmiksować miękkie warzywa i ziemniaki. Dodać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Wlać śmietankę z roztrzepanymi żółtkami i podgrzać, nie dopuszczając już do wrzenia. Odłożoną łodygę selera pokroić w cienkie plasterki i włożyć z powrotem do zupy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nigdy nie jadłem zupy selerowej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !