Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane paszteciki z kapustą i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 100 gramów
mąka 2-3 szklanki
drożdże 1/3 paczki
cukier 2-3 łyżki
sól do samku
pieprz do smaku
mleko 1,5 szklanki
oliwa 1/2 szklanki
otręby 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane paszteciki z kapustą i grzybami

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, po czym mielimy lub drobno siekamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5-10min, po czym odsączamy, mielimy lub drobno siekamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy mąkę - tak, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30minut. Gdy drożdże urosną wlewamy resztę mleka i dodajemy mąkę razową i zwykłą, solimy. Wyrabiamy ciasto - jeśli będzie za rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste wlewamy mleko. Gdy ciasto będzie miało już zwartą konsystencję wlewamy olej lub oliwę i wyrabiamy jeszcze około 10min. Odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości 0,5-1cm, którego krótszy bok będzie miał około 15-20cm. Na cieście rozprowadzamy równomierną warstwą kapustę z grzybami zostawiając 1-2cm nieposmarowanego ciasta na jednym z dłuższych boków. Ciasto zwijamy w rulon jak roladę zaczynając od długiego boku z nadzieniem rozprowadzonym do samego brzegu. Po zrolowaniu wolny brzeg smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą i zlepiamy. Rulon kroimy w poprzek na plastry grubości 1,5cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 15min do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż się zarumienią - około 15-20min. Świetne jako dodatek do barszczu lub zupy grzybowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hefalump 16.01.2012 11:48
pysznie wyglądają!
angelika14 29.04.2011 17:08
apetyczne te paszczeciki
agnieszka189 20.09.2010 15:40
FANTASTYCZNE!!
Malinka 16.08.2010 12:50
Super przepis, na pewno wykorzystam!
mehia 23.07.2010 07:53
Apetyczne. :)
polly66 19.07.2010 08:58
mniam
Jolanta40 18.07.2010 10:57
świetny farsz i bardzo oryginalna forma. Masz fajne przepisy :) kolejny do wydrukowania
elwal
elwal 10.07.2010 11:10
Śliczne są - i mają mój ulubiony farsz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak