Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, po czym mielimy lub drobno siekamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5-10min, po czym odsączamy, mielimy lub drobno siekamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy mąkę - tak, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30minut. Gdy drożdże urosną wlewamy resztę mleka i dodajemy mąkę razową i zwykłą, solimy. Wyrabiamy ciasto - jeśli będzie za rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste wlewamy mleko. Gdy ciasto będzie miało już zwartą konsystencję wlewamy olej lub oliwę i wyrabiamy jeszcze około 10min. Odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości 0,5-1cm, którego krótszy bok będzie miał około 15-20cm. Na cieście rozprowadzamy równomierną warstwą kapustę z grzybami zostawiając 1-2cm nieposmarowanego ciasta na jednym z dłuższych boków. Ciasto zwijamy w rulon jak roladę zaczynając od długiego boku z nadzieniem rozprowadzonym do samego brzegu. Po zrolowaniu wolny brzeg smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą i zlepiamy. Rulon kroimy w poprzek na plastry grubości 1,5cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 15min do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż się zarumienią - około 15-20min. Świetne jako dodatek do barszczu lub zupy grzybowej.