Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z fasolowym farszem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Ciasto: mąka pszenna 300 gram
olej rzepakowy 2 łyżki
szczypta soli
posiekany szczypiorek
Farsz: 1 szklanka
biała fasola 1 szklanka
woda 2/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fasolowym farszem

Kroki postępowania

1
FARSZ: starannie wypłukaną fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia fasolę w garnku bez przykrycia doprowadzam do wrzenia, odlewam wodę, a do garnka z fasolą wlewam świeżą, gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Cebule kroję w drobną kostkę, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, na krótko przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
Krok 1 - Pierogi z fasolowym farszem foto
2
Miękką i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę przesmażam cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Krok 2 - Pierogi z fasolowym farszem foto
3
CIASTO: mąkę przesiewam przez gęste sitko na stolnicę, dodaję sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę mieszam. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką lub dolewając odrobinę wody. Ciasto nakrywam lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na trzy części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Wycinam szklanką krążki, nakładam farsz łyżeczką i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi układam na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakrywam drugą ściereczką, aby nie obsychały.
Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.
Krok 3 - Pierogi z fasolowym farszem foto
4
Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane oliwą extra vergine i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Pierogi z fasolowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.02.2017 16:48
Pomysłowy farsz.
ben-ka 10.08.2014 10:45
Warto sobie takie pierożki zrobić:)
anemon 06.01.2014 19:26
Jeśli lubisz fasolę, to zrób koniecznie, są przepyszne, ale koniecznie trzeba farsz mocno doprawić.
Alex_M 05.01.2014 13:30
uwielbiam wszystkie pierożki, ale z takim farszem jeszcze nie próbowałam :)
IZABELA29 14.11.2013 14:57
smaczne jedzonko
IZABELA29 05.11.2013 12:03
i o to w gotowaniu chodzi
anemon 25.05.2013 19:48
Izabela polecam, bo w sumie z bardzo prostych i niedrogich składników mamy bardzo smaczne i dość niecodzienne pierogi.
IZABELA29 25.05.2013 18:58
takich jeszcze nie jadłam..
Grazyna0211 05.11.2012 16:21
świetny przepis
anemon 12.10.2012 10:13
Gdy pierwszy raz je zrobiłam sama byłam zaskoczona, że z tak zwyczajnych składników wyszły tak smaczne pierogi.
kuklik 11.10.2012 16:56
tym farszem mnie zaskoczyłaś
caralajna 06.10.2012 17:40
mniam, takich pierogów jeszcze nie jadłam
misia53 26.08.2012 15:02
ja pierożków nie odmawiam a te wyglądają wyśmienicie
anemon 13.08.2012 17:00
Polecam, bo naprawdę świetnie smakują.
Monika-twin 13.08.2012 13:19
ale super przepis,z checia sprubuje
ben-ka 25.06.2012 00:30
jadłam,jadłam:) w ten weekend jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak