Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik szampański

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt.
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 2 szt.
mąka 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 3 puszki
jogurt naturalny 30 dkg.
śmietana kremówka 3/4 l.
płatki migdałowe 5 dkg.
Żelatyna wieprzowa Prymat
wino musujące 300 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: torcik szampański

białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.ok.20min.wystudzić.Żelatynę(6 łyżeczek) zalać odrobiną wody odstawić a następnie rozpuścić.Zmiksować osączone 3 połówki brzoskwiń dodać pozostałą żelatynę,jogurt wymieszać z drugim cukrem waniliowym i 1/3 szkl.cukru ubijając mikserem powoli wlewać szampan lub wino musujące i pozostałą żelatynę oraz połowę ubitej śmietany na sztywno.Na cieście zapiąć obręcz rozsmarować 3/4 kremu szampańskiego,na kremie porobić kleksy ze zmiksowanych brzoskwiń i delikatnie wymieszać widelcem aby powstał marmurkowy wzorek,zalać pozostałym kremem.Osączyć pozostałe brzoskwinie obłożyć tort,w szklance soku brzoskwiniowego rozpuścić z pozostałym cukrem i żelatyną i tężejącą galaretką zalać owoce wstawić do schłodzenia.Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi i ubitą śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.11.2012 11:50
zapowiada się pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak