Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażone pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
jajko
cebula 2 szt.
jajko 2 szt.
masło do smażenia
sól i pieprz
olej
natka pietruszki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek
grzyby suszone 5 dkg.
orzechy włoskie 2 posiekane
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
kapusta kwaszona 1/2 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: smażone pierogi z kapustą i grzybami

na stolnicę wysypać mąkę w środeczek wbić jajko,dodać sól i wlać wodę a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Grzyby namoczyć na noc w 1/2 litra wody następnego dnia ugotować je w wodzie której się moczyły,odcedzić a wywar zachować,posiekać je na drobno.Kapustę przepłukać odcisnąć posiekać i zalać wywarem z gotowania się grzybów dodać ziarenka pieprzu,ziela angielskiego,liść laurowy,sól i pieprz mielony do smaku oraz jałowiec i całość zagotować ok.30min.Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać kapustę oraz grzyby całość wymieszać,dodać jajka i orzechy wyrobić na jednolitą masę.Ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka szklanką bądź foremką do pierogów na środek nakładać farsz i mocno sklejać brzeg,kłaść do osolonego wrzątku i gotować od wypłynięcia na wierzch ok.3min.Przed podaniem usmażyć na złoty kolor na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 19.08.2012 21:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak