Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa fasolowa ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 20 dkg.
sól i pieprz
masło 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
miód pszczeli 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
skórka z cytryny
śmietana gęsta 1 łyżka
fasola biała z puszki 1 szkl.
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa fasolowa ze śliwkami

śliwki opłukać i zalać 3 szklankami przegotowanej wody odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny,po tym czasie przelać do rondelka i gotować do miękkości.Ugotowane śliwki wyjąć z wywaru osączyć i pokroić w małe kawałki,następnie zmiksować je z miodem,otartą skórką z cytryny i gałką muszkatołową.Fasolę osączyć opłukać pod bieżącą wodą zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę a potem ugotować w wodzie której się moczyła,doprawić do smaku solą i pieprzem.Do fasoli dodać zmiksowane śliwki wymieszać i jeszcze chwilę gotować aby wszystkie składniki były miękkie.Do wywaru dodać koncentrat po0midorowy i śmietanę wymieszać i podawać posypaną natką pietruszki lub z plasterkami cytryny ewentualnie z suszonymi śliwkami na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.03.2013 17:54
ciekawe połączenie smaków
ronald88 20.06.2012 21:53
super
elka4621 20.06.2012 19:08
smaczne
Gabriela8 20.06.2012 18:23
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak