Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiedeńska babka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 200 ml
olej 100 ml
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
drożdże 3 dag
cukier 5 łyzek
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: wiedeńska babka

Drożdzę mieszamy z łyżką cukru , mąkę , jajka , żółtko , olej i pozostały cukier , przełożyć do miski dodać lekko podgrzane mleko i drożdże , wyrabiamy na gładkie ciasto odkładamy ok 2/3 i dodajemy kakao by mieć 2 kolory i odstawiamy do wyrośnięcia , gdy podrosnie , zarobić je jeszcze raz i juz ułożyć w formie , gdy nam chwilkę podrosnie wkładamy do piekarnika na ok 45 min ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 01.02.2013 20:48
pyszna babeczka
kaja1991 25.09.2012 13:36
uwielbiam babki które się udają wilgotne;)
andżelika1 01.08.2012 18:39
apetyczny widok sprawia, że nikt nie odmówi Ci, by się poczęstować babką
rjustysia 26.07.2012 09:59
Wygląda pięknie!
Anna133 14.07.2012 07:15
Zgadzam się , jedni lubią piaskową ,a inni drożdżową , ja preferuję wszystkie ciasta
Ania84 13.07.2012 21:40
Każda babka ma urok , i ta piaskowa i ta ucierana wilgotna , dla kazdego coś pysznego :)
Anna133 02.07.2012 15:22
Pomimo iż drożdżowa wychodzi fajna i wilgotna ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak