Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mielone migdały 1/2 szklanki
Krem:
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
mleko 500 mililitrów
masło 100 gram
mielone migdały 1 szklanka
masa krówkowa 1 puszka
płatki migdałowe 1 garść
aromat migdałowy 5 militrów
orzechy włoskie 1/2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec

Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony płyn i zagotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Ubić białka, dodać cukier i razem podbić. Dodawać stopniowo żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Gładką masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną mąką dużej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 35 minut. Wystudzić w piekarniku.

Wystudzony budyń utrzeć z masłem, wsypać migdały i wlać olejek.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem (espresso+wódka), przełożyć kremem i złożyć. Masę krówkową podgrzać i posmarować nią wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 02.01.2015 20:30
Aż cieknie ślinka!
agnieszka214 30.08.2012 15:40
pięknei wyglada
domaskowa 20.06.2012 19:35
Dziękuję :)
1j1o1l1a1 20.06.2012 17:59
prezentuje się świetnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak