Sposób przygotowania

Biszkopt:

Tortownicę (odpinaną) o średnicy 19cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je w dużej misce, białka w trochę mniejszej. Nastawić piekarnik na 160 stopni.

Do żółtek dodać cukier, ocet, olej i wodę i ubić całość na puszystą, białą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do nagrzewającego się piekarnika (gdy będzie miał około 100 stopni) - będzie rósł równomiernie. Piec 30-40 minut - do tzw. "suchego patyczka".

Po upieczeniu natychmiast wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości około 40cm zrzucić tortownicę na podłogę, biszkopt wstawić do otwartego piekarnika i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.



Przygotowanie kremu:

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.

Jajka dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę, dodac mascarpone i zmiksować. Dodać ubitą śmietankę i pianę z białek i delikatnie, ręcznie wymieszać.

Krem będzie dość rzadki, dlatego w na tort zakładać będziemy obręcz od tortownicy, ale spokojnie, przez noc krem doskonale zastyga i nie ma z nim żadnych problemów.



Tort:

Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy z blatów ostrożnie nasączyć ponczem z kawy i amaretto.

Umyć obręcz od tortownicy, wyłożyć ją folią spożywczą i umieścić na dużym talerzu lub paterze, zatrzasnąć i włożyć spodni blat - nie używamy już tutaj spodu tortownicy.

Na spód wyłożyć 1/3 masy, posypać gorzkim kakao, położyć drugi blat, wyłożyć drugą część kremu, przysypać kakao i połozyć wierzchnią część biszkoptu, wierzch pokryć pozostałą częścią masy, pozostawiając trochę do pokrycia boków dnia następnego.

Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc - masa musi się mocno stężeć, pozostały krem przełożyć do pudełka i włożyć do lodóki.

Nastepnego dnia przed podaniem, otworzyć obręcz tortownicy, zdjąć ją. Śmietanę ubić ze śmietan fixem (dodatek można pominąć) i dodać 4 łyżki kremu, który odłożylismy poprzedniego dnia (ważne, by zebrać z niego wierzchnią warstwę, bo w pudełku podchodzi płynem), wymieszać i pokryć gotową masą boki tortu.

Tort można podawać oprószony kakao lub startą, gorzką czekoladą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    och wygląda wspaniale!
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Dziękuję :) a w smaku jest zniewalający!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Bardzo apetyczny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martinezek

    wspaniały :))
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Jestem uzależniona od tortów... Teraz ten będzie za mną chodził... :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wygląda znakomicie :)
  • 0
    1237669_585987284798398_1288740753_n
    Opublikowano

    paula191919

    Przepyszne Tiramisu!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !