Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini burgery

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 5 gram
mleko 120 mililitrów
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 gram
oliwa 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
mleko w proszku 2 łyżeczki
białko do posmarowania
mleko do posmarowania
mięso mielone wieprzowe 250 gram
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pomidor 1 sztuka
cebula 1 sztuka
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
sałata 3 liście
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini burgery

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotować bułeczki: w garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zamieszać i odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut - ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.

Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta "sakiewki" i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.
Krok 1 - Mini burgery foto
2
Posmarować ciasto białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą rumiane, wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Mini burgery foto
3
Mięso wymieszać z papryką, solą i pieprzem, bardzo dobrze wyrobić, podzielić mase na 12 części i uformować płaskie kotleciki - muszą być dość duże, ponieważ w czasie smażenia się kurczą. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kotlety z obu stron.
Krok 3 - Mini burgery foto
4
Cebulę umyć, osuszyć, obrać z pomarańczowych łupinek, pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, podzielić połówkę na pół i pokroić w plasterki (tak, by wyszły półplasterki bez miąższu).

Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części - po 4 kawałki z każdego liścia.

Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.

Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.
Krok 4 - Mini burgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Melania 13.10.2017 14:51
Smakowite :)
IZABELA29 13.06.2017 12:33
Fajne jedzonko
jan_mag 28.12.2016 09:37
Proste i smaczne a i w przygotowaniu nic skomplikowanego :)
edytazaw89@wp 01.10.2016 22:36
Robię podobne goście zawsze zachwyceni
Klausia 02.07.2016 20:37
Wygladaja swietnie
Grazyna0211 14.04.2016 12:29
pyszne bo domowe
Rafał10 20.04.2013 07:50
WOW! Super Ci te bułeczki wyszły! Koniecznie muszę wypróbować :)
Aleksandraa 23.07.2012 20:23
super przepis i świetne zdjęcie :)!!!
dwa pokoje z kuchnią 21.06.2012 13:36
mniamniusie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak