Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z nadzieniem cebulowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże świeże 30 gram
mleko 125 mililitrów
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
cebula 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
cukier szczypta
woda 4 łyżki
mleko do posmarowania
mak do posypania
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
wędzony boczek 150 (krojony w plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z nadzieniem cebulowym

Kroki postępowania

1
W garnuszku podgrzać mleko z masłem, by było letnie, dodać cukier, wkruszyć drożdże i zmieszać, odstawić na 20 minut. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól i wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut. Włożyć ciasto do miski i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Cebule obrać, pokroić w paseczki, na patelni rozpuścić masło, wrzucić boczek i cebulę, smażyć przez chwilę i dodać majeranek i oprószyć całość szczyptą cukru.
Krok 1 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
2
Smażyć aż cebula zacznie się rumienić, wtedy też dodać pieprz czarny do smaku i wlac wodę, smażyć, aż woda odparuje. Przełożyć farsz na ręcznik papierowy, by odciekł z tłuszczu.
Krok 2 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
3
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 6 części, z każdej części wałkować podłużny placek.
Krok 3 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
4
Nakładać farsz i zaklejać, tworząc sakiewki.
Krok 4 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
5
Układać bułeczki sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułeczki ściereczką.
Krok 5 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
6
Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy ten się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i oprószyć makiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Krok 6 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto
7
Bułeczki można podawać na gorąco lub na zimno jako przekąskę do piwa.
Krok 7 - Bułeczki z nadzieniem cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.07.2012 14:54
oooo super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak