Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jabłkowo malinowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
jajko 1
cukier waniliowy 1
oranżadka w proszku pomarańczo 1
margaryna 70 g
jabłko 1
maliny mrożone 150 g
cukier brązowy 2 łyżka
płatki czekoladowe
śmietana kerówka 250 ml
cukier waniliowy 2 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jabłkowo malinowa

Kroki postępowania

1
Do pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki na ciasto, chwilę siekać.
Wyjąć ciasto, zagnieść.
Kawałki ciasta odrywać od całości i rzucać na dno tortownicy wysmarowanej margaryną.
Krok 1 - Zapiekanka jabłkowo malinowa foto
2
Jabłko obrać ( jeśli mamy małe to użyć dwóch lub trzech ), usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Jabłka rozrzucić po cieście.
Krok 2 - Zapiekanka jabłkowo malinowa foto
3
Zamrożone maliny również porozrzucać po cieście i jabłkach.
Wszystko teraz lekko docisnąć i posypać brązowym cukrem.
Krok 3 - Zapiekanka jabłkowo malinowa foto
4
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym.
Krok 4 - Zapiekanka jabłkowo malinowa foto
5
Gdy lekko przestygnie pokroić na kawałki i położyć na każdym gałkę śmietany po czym posypać płatkami czekolady.
Krok 5 - Zapiekanka jabłkowo malinowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motyl 20.06.2012 15:18
super
motyl 20.06.2012 15:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak