Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser warstwowy z serkiem mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 g
żółtko jajek 3 szt.
ciasteczka digestive 1/2 op.
budyń waniliowy 1 op.
mleko chude 1,5 szkl.
jogurt grecki do smaku
cukier do smaku
cukier waniliowy 2 op.
ajerkoniak
orzechy laskowe 30 g
migdały 30 g
SEZAMKI 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser warstwowy z serkiem mascarpone

Zagotować rochę więcej, niż szklankę mleka, a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń.
Do wrzącego mleka wsypać cukier waniliowy i odrobinę cukru kryształu - wlać rozrobiony budyń i bardzo sprawnie wymieszać do zgęstnienia.
Wylać gęsty budyń na płaski talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka Digestive przesypać do malaksera i rozdrobnić pulsacyjnie na dosć drobno.
Serek Mascarpone wymieszać z żółtkami, ostudzonym budyniem i jogurtem greckim - dolać nieco ajerkoniaku i ucierać, aż powstanie gładka jednolita masa.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Zmielić orzechy i migdały - uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
Pokruszyć sezamki.
Przygotować w tym czasie pucharki lub szklaneczki.
Wymieszać w blenderze uprażone i ostudzone orzechy i migdały, ciasteczka Digestive oraz sezamki.
Układać warstwami krem i przesypywać go warstwą kruszonki.
Schłodzić w lodówce, a przed podaniem polać wierzch ajerkoniakiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.07.2012 17:38
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak